top of page

PER FRONTH

Per Fronth Nygaard (født 1963) er en norsk billedkunstner og fotograf.

Fronth arbeider med å fremskape fotografiet malerisk og hvor den virkeligheten som fotografiet gjengir framstår som en komponent i forståelsen av verkene hans. Hans historiefortellinger fokuserer ofte på de utfordrende aspekter ved den menneskelige natur. Han har produsert flere kontroversielle utstillinger; som «Xingu Chronicles» i New York i 1998 som omhandler regnskogfolkets kamp for egne rettigheter i Amazonas; «Bloodlinjes» i London i 2000, som tok for seg den omstridte revejakten i England; og «Theatre of War» i 2009, som satte søkelyset på norske soldater i Afghanistan. I 2013 ble verk fra Afghanistan-serien innkjøpt av Etterretningstjenesten i Norge.

Han har hovedsakelig arbeidet i store formater og har i de senere år konsentrert seg om monumentale bestillingsverk. Hans arbeider er blant annet å finne i det japanske Museum of Modern Art i Wakayama; franske Biblioteque Nationale i Paris, norske Sørlandets kunstmuseum såvel som i en rekke offentlige samlinger, eksempelvis Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Ekebergrestauranten, NATO og MGM Grand Las Vegas i USA. I tillegg er noen av hans private samlinger kjøpt av privatpersoner, som for eksempel ekteparet Sting og Trudie Styler og den tidligere amerikanske visepresidenten Al Gore.

Fronth har hatt flere utstillinger i New York, i tillegg til Oslo, Kristiansand, London, København og Chicago. Han startet kunst-karrieren sin i New York, hvor han bodde i årene 1990–2002.

Han debuterte på Høstutstillingen i 1991.

I 2009 ble Fronth utnevnt til Nobel-kunstner og således valgt til å framstille diplomet til Nobels fredspris som samme år ble tildelt til den amerikanske presidenten Barack Obama.

Per Fronth
bottom of page