top of page

STIG RISTESUND

STIG RISTESUND (1970 - 2024), er Nerdrum elev, men står på egne ben som en spennende kunstner. Han jobber enda i et figurativt formspråk, men har forenklet det betraktelig fra den nerdumske stilen. Figurer er ofte plassert i et goldt, nesten abstrakt, dekorativt landskap i hans grafikk med sarte farger og et jevnt, dust lys. Hus er et motiv som ofte går igjen. I hans malerier er det en surrealistisk stemning med modeller som kan minne om mennesker fra renessansen i antrekk og stil. Komposisjonen er streng med en særegen stillhet. Modellene ligner dukker og er figurer som befolker et eget fantasisamfunn. Stemningen er både skremmende, nifs og horror-aktig, så vel som vakker, estetisk mystisk. Øyne stirrer på oss som om vi er inntrengere. I enkelte bilde kikker de portretterte ut av bildet til et sted vi ikke kan se.

Kunst har den forunderlige egenskap at den gir form og tanke til noe som ennå ikke har blitt gjenstand for en vitenskapelig forskning eller undersøkelse. Kunst blir til før den har rukket å bli til en allmen tanke og erfaring, - ja, den er på mange måter den første kime til å antyde og gi retning til noe av samfunnets kommende utvikling. Kunst er lik frøet i jorden som virker og utvikler seg før solens første lysstreif slipper helt til og før dagen ennå våkner til liv og viser seg for oss i sin klarhet.

Stig Ristesund er en slik kunstner, på leting etter det uttrykket og motiv som fremkommer fra sinnets, tankens og sjelens skjulte og ennå ufødte verden. Midt i denne kunstformidlig som etter hvert trer frem for oss, er det at samtidens egen retning og utvikling kommer til syne. Som kunstner står han ikke alene og hans bidrag til samtidens egne uavbrutte streben etter å finne sitt eget ståsted og uttrykk, kan bare ettertiden se og formulere.

Stig A Ristesund
bottom of page